slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3

Insamlingen för rörremonten

Kaka 04-20.jpg

STORT TACK alla som bidragit till rörreparationen i Betlehemskyrkan! Understöd har också kommit från Kyrkostyrelsen, TE-centralen och Aktiastiftelsen i Esbo-Grankulla. Sockningen av rören är nu färdig, men insamlingen fortsätter. Vi har lite under hälften av summan kvar att samla in, dvs. 19 730 euro. Vi har fågelholkar kvar för 10 e/st (beställ via e-post: grankulla@metodistkyrkan.fi).

Vill du bidra till insamlingen är kontonumret: Grankulla svenska metodistförsamling FI43 4055 00124202 42, referens 1009 eller MobilePay 76942. Insamlingslov RA/2020/382 10.4-10.7.2020. Tack för din gåva !

Herdebrev från biskopen

bi.jpg

Nåd åt er alla och frid från Gud vår Far och Herren Jesus Kristus.

Det är 2 1⁄2 månader sedan vi kunde komma samman i våra kyrkor för gudstjänst. Det är en lång tid och många har sett fram emot denhär dagen – också de som har valt att stanna hemma idag för att de tillhör den sk riskgruppen.

Det är en glädje och en fest att vi kan börja komma samman igen för gudstjänst denhär dagen*, 24 maj, den dag då metodistkyrkans grundare John Wesley upplevde sitt andliga genombrott, något som på många sätt markerade början på den dynamiska metodistiska rörelsen.

Det är en glädje och en fest att vi kan börja samlas till gudstjänst på Pingstdagen, kyrkans födelsedag, när vi firar att den Helige Ande kom över de första lärjungarna och gav dem kraft att predika om Jesus Kristus. Denhär dagen skapade Gud sin kyrka för att tjäna som ett vittne om frälsning och hopp i Jesus Kristus.

Nostalgi från 70-talet

790D9C8B-E110-4DEC-B46B-1D456D5DE62F.jpeg

Brukar du gå på loppis? Du hör kanske till dem som fyndar på loppis eller säljer dina överflödiga prylar där. För tre år sedan hittade jag en cykel på loppis. Det var kärlek vid första ögonkast. Varför föll jag för en ful, rostig gammal cykel? Ja p.g.a att jag ägde en motsvarande orange Kombicykel i min ljuva ungdom. Med Kombi cyklade jag till skolan höst, vinter och vår. Den var en trogen vän på sommarens utfärder med kompisar och till sommarjobb.

Då jag såg den fula, rostiga cykeln, såg jag inte på den yttre sidan, utan jag gjorde i tanken en nostalgitripp tillbaka till 1970-talet. Cykeln kostade 30€ på loppis och jag var nästan euforisk då jag cyklade hem med min nygamla cykel. Nu tre år senare har båda cykelhjulen bytts ut, cykeln har en ny cykelsadel, en ny ringklocka, ett nytt cykellås m.m. Cykeln är inte den samma och ingen ser att cykeln reparerats och piffats upp. Jag är lika förtjust i min cykel då jag såg den för tre år sedan. Jag såg den inre skönheten i min Kombi, andra ser bara en rostig, gnisslande cykel, som hör till skrotinsamlingen. Den duger inte till någonting. Jag tänker annorlunda.

Behöver du hemhjälp?

damms.jpg

Mexxi Söderström gör praktik i maj och erbjuder gratis hemhjälp:

Jag studerar till närvårdare vid yrkesinstitutet Axxell. Jag skall utföra praktik 5-31.5.2020 och erbjuder hemhjälp för seniorer vardagar mellan kl. 17.30-21.00 och på helgerna enligt överenskommelse.

Till mina uppgifter hör bl.a att hjälpa till med städning, handlandet av mat, byke m.m.

Man kan ringa mig på numret: 040 960 9295. Om jag inte kan svara genast, ringer jag tillbaka senare. E-post fungerar också: mexxi.frederick@gmail.com. Ta gärna kontakt!

Herdabrev från biskopen

brev1.jpg

(Letter from our bishop - in English in the attachment)

Kära metodister i Norden och Baltikum!

I över en månad har våra samhällen nu varit stängda och vi har inte kunnat besöka våra kyrkor. Fysisk distans, begränsningar och arbete hemifrån har blivit en del av vårt nya liv. Just nu vet vi inte när vi kan återgå till något som liknar det normala. Vi upplever alla stress och frustration som ett resultat av begränsningar som pågått en lång tid.

Någon av er sörjer kanske någon som dött pga. viruset. Andra känner sig isolerade och ensamma pga. smärtan att inte få besöka släktingar på sjukhus eller på åldringshem. Någon har kanske förlorat sitt jobb och många känner oro för framtiden. Ångesten och rädslan för att bli smittad smyger omkring oss då vi går till butiken eller när skolor och barnträdgårdar åter öppnar.

Coronaviruset är en påminnelse om det liv och den mänsklighet vi delar, det infekterar rika och fattiga och det diskriminerar ingen pga. ras eller religion. Vi är alla sårbara och vi kan alla dö av viruset.

Köp en fågleholk eller ett insekthotell !

P4238483 (800x600).jpg

Betlehemskyrkans renovering i Grankulla fortsätter i vår, nu är avloppsrören i turen som kommer att fixas i maj. Vi säljer fågelholkar nu 10 e/st och insekthotell (tyvärr slut) till förmån för reparationerna. Du kan komma överens om avhämtning av dem kontaktlöst från kyrkan per e-post: grankulla@metodistkyrkan.fi.

Betalningar till: Grankulla svenska metodistförsamling FI43 4055 00124202 42, referens 1009 eller MobilePay 76942. Insamlingslov RA/2020/382 10.4-10.7.2020. Ifall du vill bidra allmänt till insamlingen går det att använda samma konto och referens. Tack för din gåva !

Betlehemkirkon korjaustyöt Kauniaisissa jatkuvat toukokuussa putkikorjauksilla. Myymme linnunpönttöjä nyt 10e/kpl ja hyönteishotelleja (valitettavasti loppu) remontin hyväksi. Voit sopia tavaroiden noudosta kirkosta sähköpostilla grankulla@metodistkyrkan.fi. Maksut kirkon tilille: Grankulla svenska metodistförsamling FI43 4055 00124202 42, viitenumero 1009 tai MobilePay 76942. Keräyslupa RA/2020/382 10.4-10.7.2020. Jos haluat tukea yleisesti voit käyttää samaa tilinumeroa ja viitettä.

Kiitos lahjoituksestasi !

Församlingsrådet/ Seurakuntaneuvosto

Guds mottagning 24/7, kontaktuppgifter Psaltaren 50:15, av Mayvor

IMG_3987.JPG

Bibelmeditation

Framför dig har du en fåtölj. Det sitter ingen där för tillfället för platsen väntar på dej. Du kan inte sitta i den här fåtöljen men sök efter en bekväm stol att sitta i där hemma eller var du nu finns. Den här fåtöljen berättar om att du är väntad, Jesus har reserverat en plats åt dej. Han sitter mittemot dej och ni skall ha en träff idag.

Du får lämna allt utanför det här rummet, för Jesus har reserverat den här stunden för dej och Honom. Ingenting kan störa er stund tillsammans. Nu sitter du i fåtöljen och Jesus sitter mittemot dej. Han ser på dej med ett leende på läpparna, Hans blick är fylld av kärlek och omtanke. Han gläds över dej. Du är värdefull, värd att älskas.

Han frågar: Hur mår du? Du svarar att du klarar dej ganska bra i din vardag med distansjobb, familj och kontakt på distans till andra. Det går ganska hyggligt, du har dina rutiner.

Eller du svarar lite tveksamt: Inte så bra. Det har varit jobbigt med ensamheten, oron och rastlösheten. Mina rutiner har rubbats. Känslorna går upp och ner. Jag saknar så mycket av det vanliga. Och ingen ringer. Ärligt talat känns det rätt jobbigt.

Se Guds lamm, påskdagen

IMG_3983.JPG

Bilden om Jesus som Guds lamm är hämtad ur Uppenbarelseboken. Lammet som bild och symbol finns överallt i Bibeln. Då jag för några år sedan besökte Högsåra och Farmors cafe, blev jag förtjust i omgivningen. Jag såg får och lamm som betade. Det var ett rofyllt landskap, som gav mig ro i själen.

Lammet nämns i Bibeln, både i Gamla Testamentet och i Nya Testamentet. Lammet nämns då Israels folk lämnade Egypten. Lammets blod skulle vara vid dörrposterna som räddar. Då Johannes Döparen mötte Jesus, konstaterar han: Se Guds lamm, som tar bort världens synd. Och till sist finns Lammet i Uppenbarelsebokens lovsång inför Guds och lammets tron.

I vår psalmbok, Psalmer och sånger, sjunger vi psalm 143: Guds rena lamm oskyldig, på korset för oss slaktad. Alltid befunnen tålig, fastän du var föraktad. Vår synd på dig du tagit och dödens makt nedslagit. Giv oss din frid, o Jesus.

Jag har funderat under påsken över orden Guds lamm. Den här psalmen har jag sjungit sedan ungdomen. Men vad betyder orden? Vad vet jag om Guds lamm?

Långfredagens predikan, Tuula Sahlin

Vi firar gemenskap med Kristuskyrkan genom en predikan, predikan finns också online.

Långfredagen 2020 Predikan online Facebook Luk.23:32-46

Vi firar långfredagen 2020 i coronavirusets skugga. Vi är mer eller mindre påverkade av åtgärderna som ska minska smittspridningen. Kanske du eller någon i din närhet är mycket sjuk. Det kan också vara andra sjukdomar än corona och andra utmaningar och prövningar i livet. Hela familjer är hemma och det kan vara utmanande att både hjälpa sina barn med distansundervisning och också jobba själv på distans. Coronapandemin berör dig och mig och alla människor i vår värld. Ingen kommer undan.

Det finns trots allt goda nyheter idag. Det finns hopp. Ty Gud är hoppets Gud.

Idag följer vi Jesus till korset. När Jesus vandrade på jorden, gjorde Han mycket gott. han hjälpte människor och såg varje individ. Han hade också skola med sina vänner, lärjungar under tre års tid. Det var verkligen en bra skola för Han delade hela tiden livet, vardagen med dem. Det var både undervisning och praktik i verkligheten.

Det nya normala

IMG_2519.JPG

Skärtorsdagens hälsning av pastor Mayvor

Det nya normala

Regering och riksdag har fattat ett beslut om undantagstillstånd vilket har förorsakat många förändringar i våra liv. Vi uppmanas att stanna hemma, då vi rör oss utanför hemmet skall vi hålla avstånd till andra mönniskor i butiker och på promenader. Familjer får inte mötas, och de yngre skall undvika de äldre på grund av smittorisken. Vi skall tvätta händerna ofta och sjunga " Imse vimse spindel", som hjälper oss att tvätta händerna minst tjugo sekunder. Barn och ungdomar går i skola på distans. Vi kan inte vara mera än tio personer samlade och Nylands gränser är stängda.

Betlehemskyrkans verksamhet har skötts på distans från den 13de mars. Det som vi tidigare upplevde som normalt finns inte mera, det nya normala har kommit in. Vi upplever en helt annorlunda situation än för en månad sedan. Betlehemskyrkans verksamhet är annorlunda. Mycket av vår verksamhet har handlat om gemenskap och att samlas i kyrkan och i hemmen. Vi har haft grupper för barn och vuxna. Att samlas till gudstjänst har varit veckans höjdpunkt för många. Många har sagt till mig att först nu fattar man hur viktig församlingen och kyrkan är.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer