Minnet

I skriftskolan läser vi nu under våren Lukasevangeliet. Där skriver författaren Lukas: ”Många har redan sökt ge en samlad skildring av de stora händelser som ägt rum ibland oss, så som de har berättats för oss av dem som från första stund var ögonvittnen och blev ordets tjänare.” 1:1-2 De första lärjungarna mindes vad Jesus sade och gjorde. De mindes deras nattliga samtal med Jesus, sinnesintrycken av hur Jesus bemötte människor och påskens händelser ända fram till uppståndelsen och himmelsfärden. Då Jesus instiftade nattvarden sade han två gånger: ” Gör detta till minne av mig.” Luk 22:14-20. Vi minns inte bara det förflutna utan vi deltar i måltiden, vi står inför korset och hyllar Jesus som den uppståndne Herren. Jesu död och uppståndelse är verklig och närvarande här och nu. I år minns vi också Reformationens 500-årsjubileum, hur Guds ord översattes till folkets språk av Martin Luther. På olika ställen i världen firas detta jubileumsår under rubriken Nåd2017! Betlehemskyrkan firar också sitt 100-årsjubileum den 19.3 och 25.5.2017. Vi får minnas med tacksamhet det förflutna men inte bli kvar där. Gud säger genom Jesaja: ”Nu gör jag något nytt. Det spirar redan, märker ni det inte? Jag gör en väg genom öknen, stigar i ödemarken.” Jes 43:19. Allt kyrkans firande beror på den avgörande händelsen i mänsklighetens historia: Kristi födelse, lidande, död och uppståndelse. Jesus är mer än ett minne, Han är närvarande i sin kyrka. Vi tar del av historiens förflutna men ska även ta del av Guds nu, Han gör något nytt hela tiden.

Pastor Mayvor